Feature Top (Full Width)

Friday, August 19, 2011

SEDERHANA TAPI BERMAKNA


Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum warahmatullahi wabarokatuh dan salam sejahtera semua.


Menjelang hari kemerdekaan negara kita pada tarikh 31 Ogos pada setiap tahun, sambutan hari kemerdekaan di IPG Kampus Ilmu Khas pada tahun ini disambut lebih awal, memandangkan pada minggu hadapan, ramai antara guru pelatih dari PISMP sem 2 dan 4 membuat interaksi selama seminggu di sekolah rendah yang lebih sinonim dengan nama Pengalaman Berasaskan Sekolah ( PBS ).

Kelab Rukun Negara bersama pensyarah dan guru pelatih yang lainnya membantu dalam menganjurkan sambutan yang serba sederhana ini, namun pengisiannya pada kali ini ringkas dan sarat dengan informasi berkaitan dengan kemerdekaan.

Sambutan hari kemerdekaan dimulakan dengan perarakan konvoi motorsikal guru pelatih bersama staff dan pensyarah yang membawa Jalur Gemilang.Pengisian yang telah disampaikan dalam bentuk sketsa dan penceritaan oleh pelakon-pelakon sketsa episod-episod perjuangan mempertahankan tanah air serta penceritaan santai yang terdiri daripada atuk, nenek dan cucu-cucunya.Antara pengisian dan informasi yang telah disampaikan ialah tentang perjuangan Syeikh Syed Al-Hadi dalam pengislahan dan menyampaikan ajaran Islam kepada orang-orang Melayu pada ketika itu.Persembahan pengisian diteruskan lagi dengan deklamasi puisi dan sajak yang bertemakan kemerdekaan yang dideklamasikan oleh 3 orang guru pelatih.Selepas itu, persembahan boria kemerdekaan yang dipersembahkan oleh guru pelatih dari Jabatan Kajian Sosial dan penampilan khas guru pelatih dari Jabatan Pendidikan Muzik sebagai penyanyi utama.


Sebelum majlis berakhir, aktiviti diteruskan dengan nyanyian lagu-lagu patriotik. Semua para hadirin menyanyi dengan bersemangat sambil mengibarkan jalur gemilang yang diberikan sebelum masuk ke dalam dewan.


Timbalan pengarah dengan senyuman meninggalkan majlis.Bersyukurlah kita semua dengan nikmat kemerdekaan yang telah dikurniakan oleh Allah. Kita sebagai rakyat Malaysia yang merdeka, perlulah mempertahankan kemerdekaan ini, kerana ianya adalah amanah yang perlu kita jaga dengan sebaiknya. Merdekakan diri kita juga, merdeka dari aspek luaran dan dalaman, merdeka dari aspek rohani dan jasmani.