Feature Top (Full Width)

Friday, July 20, 2012

Ziarah Ukhwah JPP ke Rumah Kediaman Luar Kampus

Bagi mengeratkan lagi jalinan ukhwah antara Jawatankuasa Perwakilan Pelajar dengan guru-guru pelatih IPG Ilmu Khas yang tinggal di luar kampus, satu program ziarah telah dijalankan oleh Biro Kediaman Luar Kampus dengan kerjasama semua JPP pada 19 Julai 2012 (khamis). Beberapa buah rumah telah dipilih untuk diziarahi. Dan alhamdulillah, kunjungan kami ke rumah-rumah tersebut mendapat sambutan dan layanan yang cukup baik. 


Rumah-rumah yang diziarahi adalah di kawasan Flat Sri Melaka dan Sri Mas. Program ziarah ini bermula pada pukul 8.30 malam. Pihak rumah yang dilawati telah diberitahu terlebih dahulu mengenai kunjungan kami ke rumah mereka. Apabila kami tiba di sana, persiapan telah dibuat oleh pihak rumah bagi menyambut kedatangan kami.

Terdapat beberapa perkara yang telah dibincangkan semasa kunjungan JPP ke sana. Antaranya adalah:

1. Permasalahan mengenai gangguan seksual yang melibatkan penghuni luar kampus wanita. Terutamanya yang tinggal di level bawah kawasan flat Sri Melaka. Beberapa aduan telah diterima dan diharap semua pelajar berhati-hati mengenai permasalahn ini.

2. Biro Kerohanian dengan kerjasama Biro Luar kampus dan penghuni luar kampus akan mengadakan usrah luar kampus. Pandangan dan refleksi daripada penghuni luar kampus telah dibuat dan alhamdulillah terdapat penguni luar kampus yang bersetuju dengan program usrah ini.

3. Terdapat beberapa perancangan lain yang akan dibuat bersama-sama penghuni luar kampus antaranya adalah pertandingan rumah terbersih dan tercantik setiap bulan. Diharapkan pertandingan sebegini mendapat sambutan baik oleh semua pelajar luar kampus dan sedia memberikan kerjasama.
Sebelum meminta diri, sedikit buah tangan daripada pihak JPP diberikan kepada penghuni rumah. Diharap program sebegini akan terus mendapat sokongan yang baik daripada semua pelajar dan rumah-rumah yang akan dilawati pada masa akan datang.