Feature Top (Full Width)

Monday, March 1, 2010

aPaKaH HaK KaNaK-KaNaK??


Firman Allah yang bermaksud:"Dan janganlah kamu membunuh anak-anak kamu kerana khuatirkan kealpaan dan kemiskinan. Kamilah yang akan memberi rezeki kepada mereka dan kepada kamu. Sesungguhnya membunuh mereka itu adalah satu dosa yang besar.


Pertamanya Alfatihah buat adik Syafiah Humairah yang telah kembali ke rahmatullah dalam usia yang masih muda..


Kes 'pembunuhan' adik Syafiah mengejutkan pelbagai pihak. Apa tidaknya, jika sebelum ini kita dikejutkan dengan kes pembuangan bayi yang begitu menyentuh hati kita dan sekarang timbul pula kes seorang lelaki yang kononnya 'bapa tiri' sanggup memukul kanak-kanak yang hanya  baru berusia 3 tahun sampai mati! seorang lelaki yang dikatakan 'bapa tiri' sanggup membunuh 'anaknya'?!!! Apakah dosa seorang anak ini??! adakah kerana kedegilan atau kenakalan seorang kanak-kanak dihukum sebegitu rupa oleh orang dewasa?? adakah ini perbuatan waras?? Apakah tahap kekejaman orang yang sanggup melakukan perbuatan ini??


Sekarang, begitu banyak jenayah yang berlaku di negara kita.. selepas ini apakah kejutan yang bakal diterima oleh negara kita?? gempa bumi berlaku di mana-mana sekarang ini akibat daripada bumi sudah tidak dapat menerima penduduk tersebut kerana kemaksiatan, penipuan, jenayah dan banyak lagi perkara kemungkaran yang dilakukan. Adakah kita lupa antara salah satu tanda-tanda kiamat adalah kerap berlaku gempa bumi di sana sini?? 

"Kiamat tidak akan berlaku kecuali apabila ilmu telah diangkat, banyaknya berlaku gempa bumi, timbulnya huru-hara dan banyak pergaduhan iaitu pembunuhan - Sahih Bukhari

Mengapa semua jenayah makin lama makin menunjukkan tahap yang membimbangkan??

Kanak-kanak mempunyai hak. kedegilan atau kenakalan mereka membuktikan bahawa mereka adalah kanak-kanak normal, cergas, cerdas dan sihat.
mereka mempunyai hak.. kita perlu bersabar dalam melayan karenah mereka.


Antara keistimewaan syariat islam ialah ia telah menggariskan hak kanak-kanak sebelum kanak-kanak itu dilahirkan di dunia ini lagi.Antara hak-hak tersebut ialah:

1. Ikatan perkahwinan suami isteri yang sah.Islam melarang keras perhubungan diantara lelaki dan perempuan tanpa ada ikatan perkahwinan yag sah.Adalah menjadi hak kanak-kanak supaya ikatan ibubapanya merupakan ikatan yang sah dari segi syarak supaya keturunannya terpelihara

2. Akidah ibubapa yang sama. Islam melarang seseorang muslim berkahwin dengan orang kafir kecuali ia memeluk agama islam.Seseorang lelaki yang hendak berkahwin hendaklah mencari perempuan yang solehah.Saidina Umar r.a pernah ditanya ; hendaklah seorang bapa memilih isterinya yang solehah, hendaklah menamakan anak-anaknya dengan nama yang baik dan hendaklah ia mengajarkan al-Quran.

3. Dilarang membunuh kanak-kanak dan membenci anak perempuan. Dalam masyarakat Jahiliah dahulu mereka membunuh kanak-kanak perempuan kerana menganggap ia boleh membawa malapetaka kepada keluarga. Oleh demikian semasa kedatangan Islam, Islam telah membawa sinar baru dalam kehidupan wanita serta mengangkat martabat mereka. Islam juga melarang membunuh kanak-kanak disebabkan takut kepada kemiskinan.


4. Ibubapa perlu menyediakan persiapan untuk kanak-kanak yang bakal dilahirkan. Ibubapa hendaklah bersedia untuk mendidik anak-anak tersebut sehingga besar dengan didikan nilai-nilai murni dan mulia. Persiapan ini termasuk dari segi material dan kerohanian. 


Renung-renungkanlah..
Kita sebagai guru yang mengajar anak-anak nanti perlu bijak mengawal perasaan dan mesti bijaksana dalam membezakan hal-hal peribadi dengan tanggungjawab sebagai seorang guru.
Merekalah yang bakal memimpin kita suatu hari nanti dan mereka mempunyai hak..


walaupun saya amat mengutuk perbuatan 'bapa tiri' adik syafiah, tetapi saya tetap berharap kepada 'bapa tiri' tersebut supaya bertaubat dan belum terlambat lagi kerana Allah maha menerima taubat dan maha pemurah.sekian..

analisis undian

   
Sedikit rumusan mengenai keputusan undian yang yang telah di jalankan berkaitan dengan pasukan atau rumah manakah yang bakal di nobatkan sebagai juara keseluruhan untuk kejohanan sukan olahraga tahunan pada tahun ini. 

Berikut adalah keputusan undianIKHLAS 39%PADU 8%MAJU 29%KAMIL 29%

    Sedikit kekecewaan kerana jumlah yang mengundi amatlah sedikit. Walaubagaimanapun, penulis yakin perkara ini berlaku kerana wireless di asrama amatlah teruk. 


IKHLAS


Seperti mana yang di duga Rumah IKHLAS mendapat undian yang tertinggi. Kekuatan rumah IKHLAS tidaklah perlu dipersoalkan lagi kerana rumah IKLHAS seimbang dari aspek sukantara dan kekuatan atletnya yang menyinar sewaktu  sukan KOT. Pada pendapat saya, rumah IKHLAS pada tahun ini berpeluang cerah untuk mempertahankan kejuaraan buat kali ke-3 berturut-turut dan akan mendapat saingan yang hebat daripada rumah PADU dan KAMIL. Bagi pendapat saya, kelebihan rumah IKHLAS adalah daripada penglibatan semua ahli dalam acara sukantara yang  merupakan penyumbang mata terbesar bagi kejohanan sebelum ini. Rumah IKHLAS akan muncul juara jika setiap ahli menunjukkan komitmen yang tinggi seperti tahun-tahun sebelum ini.


PADU
   

Hasil undian, rumah PADU berkongsi kedudukan dengan rumah MAJU. Seperti rumah IKHLAS, rumah maju juga berpeluang cerah untuk muncul juara kerana dibanjiri ramai atlet yang berwibawa. Walaubagaimanapun, pada tahun ini, peluang rumah PADU untuk muncul juara sedikit tergugat kerana Olahragawan pada tahun lepas iaitu Abe Wan dari KSPK tidak lagi dapat membantu untuk pungutan mata bagi rumah PADU pada tahun ini. Kelemahan yang ketara bagi rumah PADU sebelum ini adalah daripada pungutan mata untuk acara sukantara. Jika di lihat sebelum ini, rumah PADU amat jauh ketinggalan pungutan mata dalam sukantara berbanding rumah IKHLAS dan KAMIL Walaupun dibanjiri atlet yang berwibawa, tetapi ia belum cukup untuk membantu muncul sebagai juara keseluruhan. Walaubagaimanapun, penulis berpendapat, pada tahun ini rumah PADU akan memberi saingan yang sengit dan mempunyai harapan yang cerah untuk muncul juara.

MAJU
   

Agak mengejutkan kerana Rumah MAJU boleh di anggap mendapat undian yang tinggi. Jika di lihat sebelum ini, rumah maju gagal memberi saingan yang sengit kepada rumah-rumah yang lain. Walaupun sebelum ini rumah maju sepi tanpa sorokan berbanding rumah lain, penulis percaya pada kali ni pasukan rumah MAJU akan memberikan sorokan gemuruh kepada atletnya kerana telah muncul atlet berwibawa rumah MAJU daripada batch junior. Pasukan lain tidak boleh pandang rendah pada keupayaan rumah MAJU pada tahun ini

KAMIL
   

Penulis agak terkejut apabila jumlah undian menunjukkan KAMIL berada di tempat paling bawah. Ini kerana, rumah KAMIL adalah naib johan pada edisi lepas dan mereka turut seimbang dari segi keupayaan atlet dan sukantara. Pada kali ini, penulis merasakan rumah KAMIL akan memberi saingan yang sengit kepada rumah IKHLAS untuk meramapas kedudukan selaku juara keseluruhan.