Feature Top (Full Width)

Saturday, April 7, 2012

Baucer buku 1Malaysia


Seperti mana yang telah diketahui, semua pelajar IPG bagi tahun 2012 layak menerima baucer buku 1 Malaysia. Walaupun tarikh sah laku yang tertera pada baucer buku tersebut bertarikh 31 Mac 2012 namun tempoh sah Baucer Buku 1Malaysia telah dilanjutkan sehingga 30 April 2012. Kalau sebelum ini heboh bercerita tentang pelajar IPT mendapat baucer buku sebanyak RM200. Pelajar-pelajar IPG hanya mampu mendengar dan berharap 'alangkah bestnyer jika pelajar IPG pun mendapat baucer buku'. Dan apabila Tuan Pengarah mengumumkan pelajar-pelajar akan mendapat baucer buku juga, ramai yang gembira dan ada juga sesetengah pelajar yang berharap menukarkan baucer tersebut dalam bentuk wang ringgit. 

 Oleh itu, diharapkan pemberian baucer tersebut tidak disalahgunakan oleh pelajar-pelajar seperti menjualnya untuk mendapatkan wang tunai.Tindakan penerima bantuan baucer buku RM200 1Malaysia (BB1M) ini menjual dengan harga yang lebih murah dipelbagai platform di internet, semata-mata bagi mendapat tunai dengan segera, sebenarnya sudahpun berleluasa.

Pelbagai bahan bacaan dan alat tulis yang boleh dibeli oleh para pelajar seperti alat-alat untuk bahan bantu mengajar, buku-buku rujukan, gadjet-gadjet seperti hard-disk dan pendrive, dakwat printer dan lain-lain lagi. Mustahil jika tidak ada langsung buku yang ingin dibeli menggunakan baucer ni. Tak pun, belilah Al-Quran dan Terjemahan Rutham Uthmani.  Kalau nak cari Quran besar yang cantik siap penerangan tajwid dekat tepi dia pun ada. Memang mudah sangat nak dibawa ke mana-mana. Boleh menjadi rujukan sehingga akhir usia.

Bagus sebenarnya kerajaan bagi baucer daripada memberikannya dalam bentuk wang tunai. Sebabnya  jika diberikan duit untuk membeli buku, memang akan membeli  benda lain.  Nak tak nak, setiap orang akan membeli buku dan alat tulis. Maka akan lahirlah generasi membaca seperti ayat Quran yang pertama diturunkan kepada Rasulullah iaitu IQRA'


Kepada yang belum menggunakan baucer itu, gunakanlah sebaik-baiknyanya. Ingat, tarikh luput baucer adalah pada 30 April 2012.