Feature Top (Full Width)

Wednesday, March 12, 2014

Perhimpunan Bulanan Bulan Mac 2014


Assalamualaikum dan selamat sejahtera..


Pada 4 Mac 2014 yang lalu, perhimpunan bulanan IPGKIK bagi bulan Mac telah berjaya dianjurkan dengan tema " Bertonggak Pemodenan, Hidup dikandung Adat". Perhimpunan tersebut telah dikelolakan sepenuhnya oleh Jawatankuasa Perwakilan Pelajar dengan bimbingan daripada pensyarah-pensyarah dari Jabatan Pengajian Melayu.

Secara umumnya, tema yang dibawakan pada kali ini menyentuh tentang kelangsungan adat dan tradisi yang semakin pudar marcapada ini dimana ia tidak seharusnya berlaku. Maka, pada perhimpunan ini, warga IPGKIK telah dapat menyaksikan pertembungan dua zaman ketika persembahan diadakan. Pertembungan yang dimaksudkan ialah diantara muzik moden dan tradisional. Pada hari tesebut, buat julung-julung kalinya para hadirin telah dihidangkan dengan persembahan mantap dikir barat yang diselang-selikan dengan persembahan muzik moden daripada pelajar-pelajar IPGKIK.
Satu slot baru juga telah diperkenalkan dalam perhimpunan tersebut iaitu slot pengucapan awam. Slot ini telah diwujudkan bagi memberikan peluang kepada para pelajar di institut ini untuk berkongsi idea mahupun melahirkan buah fikiran mereka dengan cara yang terbuka dan berhemah. Pengucapan awam ini diadakan di dalam dwibahasa iaitu Bahasa Melayu dan juga Bahasa Inggeris.Selain itu, penyampaian anugerah turut diadakan bagi menghargai jasa para pensyarah dan juga pelajar yang telah mengharumkan nama institut dalam pelbagai bidang.


Dalam perhimpunan tersebut juga, satu majlis yang begitu signifikan telah diadakan iatu majlis penyampaian watikah perlantikan kepada ahli Jawatankuasa Perwakilan Pelajar bagi sesi 2014/2015 yang telah pun dipilih ketika Pilihanraya Kampus tempoh hari.  Berikut merupakan momen-momen ketika majlis tersebut diadakan:
bacaan ikrar JPP

Ucapan YDP JPP


Diharapkan barisan kepimpinan Jawatankuasa Perwakilan Pelajar yang baru ini dapat membantu memacu institut ke arah yang lebih baik dan mapan. Selamat menjalankan tugas kepada semua yang telah terpilih! ^_^


Sumbangan Untuk Pelajar Sekolah Bimbingan Jalinan Kasih


Assalamualaikum dan selamat sejahtera..

Untuk pengetahuan semua, Institut Pendidikan Guru Kampus Ilmu Khas sedang menjalankan program bersama Sekolah Bimbingan Jalinan Kasih, iaitu sekolah untuk pelajar-pelajar miskin dan gelandangan. Pelajar-pelajar tersebut terdiri daripada kanak-kanak yang berusia 6 tahun sehingga remaja berusia 20 tahun. Program ini akan berlangsung sehingga esok, 13 Mac 2014 (Khamis).

Justeru, pihak institut ingin menyeru kepada para guru pelatih sekalian untuk menghulurkan sumbangan buat mereka.  Sebarang sumbangan berbentuk wang ringgit, pakaian, mainan, mahupun barang-barang harian seperti berus gigi, beg, syampu,  dan sebagainya adalah amat dialu-alukan. Segala sumbangan perlu diserahkan pada pagi esok 13 Mac 2014 di Jabatan Teknologi Maklumat kerana pada petang harinya akan diadakan majlis penutupan program dan segala sumbangan akan disampaikan dalam majlis tersebut.

Marilah sama-sama menyumbang bagi meringankan beban para pelajar ini, supaya mereka dapat merasai kehidupan yang lebih baik dan selesa. Sumbangan kecil yang anda hulurkan, amat besar ertinya buat mereka.

Daripada Abu Hurairah r. a berkata : " Seorang lelaki telah datang kepada Rasulullah s. a. w lalu bertanya : Ya Rasulullah! Sedekah manakah yang lebih besar pahalanya? Nabi menjawab : Sedekah yang engkau berikan, sedangkan engkau pada masa itu masih sihat dan engkau bakhil (merasa sayang untuk mendermakan harta), engkau takut menjadi fakir dan engkau berangan-angan untuk menjadi lebih kaya. Maka janganlah engkau menangguhkan sedekah sehingga apabila ruh sampai di kerongkong, lalu ketika itu baru engkau berkata : Untuk si polan harta ini, untuk si polan harta ini, pada hal harta engkau itu memang akan dimiliki (diwarisi) oleh orang lain. 

Riwayat Bukhari dan Muslim 

Jadi apa tunggu lagi? Marilah menderma! Insya-Allah, takkan rugi punyaaa.. ^_^