Feature Top (Full Width)

Friday, October 15, 2010

::Ciri-Ciri Pendidik::


Assalamualaikum wbt


Tahap kualiti guru amat dituntut oleh setiap lapisan masyarakat dan merupakan satu jaminan kepada kejayaan anak bangsa di dunia mahupun di akhirat. Namun sejauh manakah ilmu yang kita tuntut terutamanya di IPG Ilmu Khas ini dapat memberi kesan positif kepada dunia pendidikan di Malaysia. Adakah kita semua sudah bersedia untuk menjadi guru? Bagaimana persediaan kita untuk menjadi seorang guru berkualiti terutama bagi pelajar PISMP semester 8 dan pelajar KPLI semester 2 yang bakal posting tidak lama lagi?


Menurut Imam Burhan al-Din atau Burhan al-Islam al-Zarnuji, di dalam kitabnya bertajuk Ta'lim al-Muta'allim-Tariq at-Ta'-allum, para pendidik muslim perlu memiliki:
1) 'Aqlun Zakiyun (akal yang cerdik)
2) Hirsun (keinginan yang kuat)
3)Ijtihad (usaha yang bersungguh-sungguh)
4)Bulghah (kecukupan dalam perbelanjaan)
5)Suhbah al-Ustaz (bersahabat dengan guru)
6)Tuul az-Zaman (masa yang panjang)


Jika diteliti dengan rapi, memang inilah keperluan yang perlu ada pada para guru dalam menjalankan amanah dan tanggungjawab sebagai seorang pendidik anak-anak bangsa.
Jadi renung-renungkanlah...





Hati-Hati di Jalan Raya::


Assalamualaikum wbt..
lame x update blog ni sbb bz kut or line kpmipg-guest or student ni sedikit bermasalah tp rasanya diri sendiri perlu bermuhasabah.. 'di mana ada kemahuan di situ ada jalan'. Kata-kata hikmat inilah sedikit memberi motivasi untuk terus berusaha dan terus berusaha.


Petang semalam (13/10/2010), saya diberitahu seorang sahabat ipg kita iaitu Fakaruddin (betul x eja) pelajar pj sem 2 terlibat dengan kemalangan dan sekarang masih berada di wad Hospital Kajang. Keadaan dia sekarang sudah stabil walaubagaimapun masih perlu di tahan di wad dalam beberapa hari lagi. Moga sahabat kita cepat sembuh dan sama-samalah kita semua doakan.


Tertimbul di fikiran, kenapa boleh dikatakan kes kemalangan melibatkan sahabat ipg kita boleh dikatakan kerap berlaku. Mungkin kerana pelajar ipg kita kebanyakkan duduk di luar dan terdedah kepada kemalangan jalan raya. Justeru semua perlu berhati-hati semasa memandu...


Di sini satu tip ingin saya kongsikan untuk para pemandu iaitu bacaan doa naik kenderaan. 


Jika doa ini kita amalkan, Insya'Allah Allah akan lindungi kita dari sebarang kecelakaan jalan raya. Hanya Dia yang maha pemurah lagi maha penyayang.


sekian..