Feature Top (Full Width)

Tuesday, June 19, 2012

Ini bukan cubaan !!


 بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاتهPada kali ini, pihak institut bersungguh-sungguh untuk menjayakan IPG Lestari dari pelbagai bidang yang diberi penekanan, pembudayaan gaya hidup sihat, menjaga kebersihan alam sekitar, kitar semula bahan buangan, mengurangkan penggunaan polistrin dan plastik, pelestarian budaya serta nilai-nilai murni.

Apa yang menarik perhatian baru-baru ini (petang tadi) ialah apabila saya singgah sebentar di kafetaria untuk membeli minuman.

Seorang pelanggan ingin membungkus nasi goreng kampung,kemudian penjaga kaunter itu bertanya, "ada bawa bekas tak ? Kalau tak ada kena cas tambahan. Kami tidak sediakan polistrin lagi, menyahut seruan untuk menjayakan IPG Lestari."

Apabila saya menoleh ke belakang di tempat biasa kita mengambil nasi, ternyata tidak ada polistrin di sana!


Oleh itu, ingin saya nyatakan bahawa, saya menggalakkan kepada semua agar membawa sendiri bekas untuk membungkus makanan jika ingin membawa balik makanan itu atau makan di dalam kafetaria sahaja.

Dalam masa terdekat, pelancaran IPG Lestari peringkat IPG Kampus Ilmu Khas yang bertemakan Hari Hijau Kampus pada 21 Jun 2012, penanaman anak pokok secara besar-besaran akan dijalankan serentak.

Namun begitu, dukacita dimaklumkan bahawa masih terdapat lagi beberapa kelas yang tidak membuat bayaran satu kelas/RM10. Kepada kelas yang berkenaan, anda bolehlah berbuat demikian di HEP sebagai bayaran untuk kos anak pokok yang dibeli di luar.Lubang-lubang telah disediakan untuk menanam anak pokok tersebut di tepi Dewan Dato' Razali Ismail, di tempat kita biasa meletakkan motorsikal.

Ayuh sama-sama kita jayakan IPG Lestari hari ini, untuk kesejahteraan bumi kita di masa akan datang !

No! Polisterina


Cara membantu mengurangkan penggunaan plastik

Sebelum ini kita telah membicarakan tentang topik gantikan beg plastik kepada beg kitar semula.. Kali ni kita memberika cara-cara mudah yang kita boleh amalkan dan lakukan sebagai usaha untuk mengurangkan penggunaan beg plastik. 


1. Membawa beg sendiri ketika membeli-belah

Kalau anda memang dah bercadang mahu membeli barang keperluan harian seperti barang-barang dapur bagi pelajar-pelajar yang tinggal di luar kampus atau barang makanan bagi yang tinggal di asrama, bawa sendiri beg kitar semula. Kalau agak-agak terlupa untuk membawa beg tersebut, simpan beg tersebut dalam beg galas, hand bag atau dalam seat motor atau dalam bonet kereta masing-masing.


2. Elak menerima beg plastik

Beg plastik sentiasa diberi kepada anda setiap kali kamu melakukan pembelian walau dimana-mana sahaja. Tidak kiralah barang yang dibeli itu walau sebatang pen mahupun seketul pemadam pasti beg plastik diberikan. Oleh itu, jika barang belian itu kecil masukan sahaja dalam poket seluar atau beg sandang, atau beg tangan selepas membayarnya.


3.  Elak menggunakan bekas makanan daripada foam atau polisterina

Hal ini selalu diperkatakan oleh tuan pengarah mengenai penggunaan polisterina dalam apa-apa sahaja acara yang dijalankan di dalam kawasan instutut. Apa kata kalau kita melakukan pembaharuan dengan menggunakan bekas makanan tak kiralah apa sahaja jenama 'tupperware', 'apple lady' dan sebagainya asalkan bekas makanan tu boleh digunakan semula. Nak cari yang murah kedai di Taman Tenaga ada menjual serendah RM2.


Itu sahaja untuk kali ini. Jika ada yang ingin menambah cara-cara mengurangkan penggunaan plastik sila berikan cadangan anda di ruangan komen.

Kurangkanlah penggunaan plastik kerana tindakan itu  dapat menyelesaikan banyak masalah pencemaran, membantu kehidupan yang selesa, menjaga kualiti alam sekitar, dan seterusnya dapat membantu negara mengurangkan keluasan tapak pelupusan.