Feature Top (Full Width)

Tuesday, June 19, 2012

Cara membantu mengurangkan penggunaan plastik

Sebelum ini kita telah membicarakan tentang topik gantikan beg plastik kepada beg kitar semula.. Kali ni kita memberika cara-cara mudah yang kita boleh amalkan dan lakukan sebagai usaha untuk mengurangkan penggunaan beg plastik. 


1. Membawa beg sendiri ketika membeli-belah

Kalau anda memang dah bercadang mahu membeli barang keperluan harian seperti barang-barang dapur bagi pelajar-pelajar yang tinggal di luar kampus atau barang makanan bagi yang tinggal di asrama, bawa sendiri beg kitar semula. Kalau agak-agak terlupa untuk membawa beg tersebut, simpan beg tersebut dalam beg galas, hand bag atau dalam seat motor atau dalam bonet kereta masing-masing.


2. Elak menerima beg plastik

Beg plastik sentiasa diberi kepada anda setiap kali kamu melakukan pembelian walau dimana-mana sahaja. Tidak kiralah barang yang dibeli itu walau sebatang pen mahupun seketul pemadam pasti beg plastik diberikan. Oleh itu, jika barang belian itu kecil masukan sahaja dalam poket seluar atau beg sandang, atau beg tangan selepas membayarnya.


3.  Elak menggunakan bekas makanan daripada foam atau polisterina

Hal ini selalu diperkatakan oleh tuan pengarah mengenai penggunaan polisterina dalam apa-apa sahaja acara yang dijalankan di dalam kawasan instutut. Apa kata kalau kita melakukan pembaharuan dengan menggunakan bekas makanan tak kiralah apa sahaja jenama 'tupperware', 'apple lady' dan sebagainya asalkan bekas makanan tu boleh digunakan semula. Nak cari yang murah kedai di Taman Tenaga ada menjual serendah RM2.


Itu sahaja untuk kali ini. Jika ada yang ingin menambah cara-cara mengurangkan penggunaan plastik sila berikan cadangan anda di ruangan komen.

Kurangkanlah penggunaan plastik kerana tindakan itu  dapat menyelesaikan banyak masalah pencemaran, membantu kehidupan yang selesa, menjaga kualiti alam sekitar, dan seterusnya dapat membantu negara mengurangkan keluasan tapak pelupusan.

No comments: