Feature Top (Full Width)

Wednesday, December 28, 2011

Bersedialah !

Bismillahirrahmanirrahim ..
Assalamualaikum, selamat sejahtera semuanya..

Apa khabar sahabat-sahabat warga IPG IK yang dirindui semua ?
Sihat dan sejahtera hendaknya dalam menikmati hari-hari terakhir cuti yang akan melabuhkan tirai tidak lama lagi.Kami dengan penuh rasa kebersamaan dengan seluruh warga kampus yang dihormati, menyeru bersama-sama untuk memberikan peringatan kepada sahabat-sahabat yang lain, rakan sekelas, rakan sebilik, rakan serumah dan semua rakan-rakan yang ada agar tidak meninggalkan waktu cuti tanpa menyiap dan membereskan segala keperluan dan tugasan yang telah diberikan sebelum atau semasa cuti oleh pensyarah masing-masing.

Semoga dengan sempurnanya segala tugasan yang telah diberikan, dapatlah hendaknya kita memenuhi tuntutan dan tanggungjawab kita sebagai seorang bakal pendidik yang sedang melalui proses pembelajaran, melalui proses didikan dan masih lagi mempunyai rasa tanggungjawab untuk menuntut ilmu, walaupun dalam hari cuti.Tidak dinafikan, ada sebilangan daripada kita menganggap ini adalah suatu beban, sesuatu yang menyusahkan, sesuatu yang mengganggu keseronokan bercuti. Tidak dinafikan, pasti ada sebilangan daripada kita menganggap ianya tidak patut, kerana cuti, adalah waktu untuk bercuti dan berehat.

Sahabat,

ingatlah setiap yang berlaku itu pasti ada hikmahnya.
Dalam kejadian malam yang gelap, tidak lama selepas itu, hadirnya cahaya siang yang terang benderang, dalam panas terik mentari, pasti turun mencurah hujan membasahi kekeringan bumi dan tidak mustahil, dalam kepayahan, dalam kesusahan itu pasti hadir satu masa nanti suatu kemanisan, kesenangan yang dizahirkan dalam bentuk kejayaan yang cemerlang atas segala usaha jerih payah yang telah kita lakukan.

Teman,

Gula itu manis, tapi tidak semestinya manis itu sentiasa membawa kebaikan kepada kita jika kita terus menikmati kemanisannya tanpa suatu kesedaran yang nyata. Penawar itu pahit, tidak sedap dan memualkan, tapi dari kepahitan dan rasa yang tidak sedap itu memberikan kebaikan dan penawar, kesembuhan sebagai usaha kita dengan izin dari Allah.
Ingatlah, boleh jadi sesuatu yang kita suka itu, membawa kemudaratan, keburukan kepada kita. Boleh jadi, sesuatu yang kita tidak sukai itu membawa kebaikan dan manfaat kepada kita.
Semoga dengan sedikit peringatan itu tadi, harapnya mampu memnyebarkan sedikit kebaikan kepada kita semua, bakal pendidik yang berjaya hasil daripada IPG Kampus Ilmu Khas yang berkualiti, dihormati dan berjasa kepada semua, InsyaAllah...

-XPJPP-