Feature Top (Full Width)

Monday, April 5, 2010

Elaun buku: Gosip terbaru


Dengar-dengar dari pihak yang bertanyakan kepada HEP bila elaun buku nak masuk, katanya 7 april ini.

Tapi sejauh mana kebenaran tak boleh dipastikan lagi kerana sebelum ini pun dah banyak kali dah gosip pasal elaun buku ini. Lagipun bukan HEP yang bertangungjawab pasal kewangan ini. Sampai sekarang ia masih menjadi tanda tanya buat kita semua. Tapi kalau betul-betul masuk 7 april ini ia betul-betul bagaikan rahmat buat kita semua

walauapapun.. jadilah orang yang sentiasa bersyukur dan redha dengan ketentuannya.. Amin.....

Mereka hanya......


Mereka ada keluarga, mungkin juga mereka masih mempunyai ibu bapa. Mereka perlu mencari duit untuk menanggung semua bebanan dan tanggungan mereka. Mereka tak salah apa-apa pun. Mengapa kita nak marah mereka? Bukan mereka yang menghalang kita. Bukan mereka yang menyusahkan kita. 

Mereka hanya buat kerja..

Mereka setia terpacak disisi pagar dalam panas terik demi menjaga keselamatan kita. Mereka masih memerhati di sekeliling institut di saat kita lena dibuai mimpi indah bagi menjamin keselamatan kita. 
Mereka ada kereta besar? Mereka punya rumah besar? Mereka kaya raya? Jauh sesekali tidak.. Kita? Mengapa kita nak salahkan mereka.

Mereka hanya buat kerja...

Tapi mengapa kita nak menghalang mereka dari melakukan kerja yang mulia itu?
Mengapa? Kerana keselesaan kita di tarik? bertapa selesanya kita di anugerahkan oleh Allah. tapi mengapa kita mudah alpa, tak bersyukur kepada ALLAH?


Mereka hanya buat kerja...

Tiap-tiap hari kita pandang mereka.. tiapa-tiap hari mereka menghadiahkan sekuntum senyuman buat kita sebelum kita melangkah masuk ke IPG ini.. adakah salah mereka? mereka tak buat apa-apa pun selain menjalankan tugas demi mencari secebis rezeki... Kenapa mereka dipersalahkan..


Mereka hanya buat kerja..

Tapi kenapa sanggup marah mereka? kenapa nak salahkan mereka? kenapa nak menghalang mereka buat kerja?

Mereka hanya buat kerja..

Kalau mereka tak buat kerja? nanti 'bos' mereka marah.. 'bos' mereka pecat mereka... 
Jadi dia nak kerja apa? nak cari duit kat mana? nak tanggung keluarga macam mana? sapa nak bagi mereka duit kalau mereka tak buat kerja? 


Mereka hanya buat kerja..

kerja................ tak lebih dari itu..
tak ada niat nak halang pelajar.. tak ada niat nak sekat pelajar.. tak ada niat nak susahkan pelajar... mereka cuma nak jalankan tugas..


Mereka hanya buat kerja..

tak ada salahnya bekerja sebagai 'pak guard' di institut ini..
rezeki mereka halal..
dan.............................
MEREKA HANYA BUAT KERJA yang telah di amahkan oleh pihak atasan.. 

p/s kejadian di gate hadapan sebentar tadi tak sepatutnya berlaku.. tiada ulasan pasal kes tersebut.. dan saya sendiri tak nak ulas panjang-panjang kes tersebut. tapi ingatlah mereka tak bersalah. kes tersebut tidak sepatutnya berlaku lebih-lebih lagi kita sebagai seorang bakal guru.. mereka hanya buat kerja..


p/s pak guard.. saya ngin memohon maaf jika ada salah dan silap dengan pak guard..
HIDUP PAK GUARD!


salam.