Feature Top (Full Width)

Monday, April 5, 2010

Mereka hanya......


Mereka ada keluarga, mungkin juga mereka masih mempunyai ibu bapa. Mereka perlu mencari duit untuk menanggung semua bebanan dan tanggungan mereka. Mereka tak salah apa-apa pun. Mengapa kita nak marah mereka? Bukan mereka yang menghalang kita. Bukan mereka yang menyusahkan kita. 

Mereka hanya buat kerja..

Mereka setia terpacak disisi pagar dalam panas terik demi menjaga keselamatan kita. Mereka masih memerhati di sekeliling institut di saat kita lena dibuai mimpi indah bagi menjamin keselamatan kita. 
Mereka ada kereta besar? Mereka punya rumah besar? Mereka kaya raya? Jauh sesekali tidak.. Kita? Mengapa kita nak salahkan mereka.

Mereka hanya buat kerja...

Tapi mengapa kita nak menghalang mereka dari melakukan kerja yang mulia itu?
Mengapa? Kerana keselesaan kita di tarik? bertapa selesanya kita di anugerahkan oleh Allah. tapi mengapa kita mudah alpa, tak bersyukur kepada ALLAH?


Mereka hanya buat kerja...

Tiap-tiap hari kita pandang mereka.. tiapa-tiap hari mereka menghadiahkan sekuntum senyuman buat kita sebelum kita melangkah masuk ke IPG ini.. adakah salah mereka? mereka tak buat apa-apa pun selain menjalankan tugas demi mencari secebis rezeki... Kenapa mereka dipersalahkan..


Mereka hanya buat kerja..

Tapi kenapa sanggup marah mereka? kenapa nak salahkan mereka? kenapa nak menghalang mereka buat kerja?

Mereka hanya buat kerja..

Kalau mereka tak buat kerja? nanti 'bos' mereka marah.. 'bos' mereka pecat mereka... 
Jadi dia nak kerja apa? nak cari duit kat mana? nak tanggung keluarga macam mana? sapa nak bagi mereka duit kalau mereka tak buat kerja? 


Mereka hanya buat kerja..

kerja................ tak lebih dari itu..
tak ada niat nak halang pelajar.. tak ada niat nak sekat pelajar.. tak ada niat nak susahkan pelajar... mereka cuma nak jalankan tugas..


Mereka hanya buat kerja..

tak ada salahnya bekerja sebagai 'pak guard' di institut ini..
rezeki mereka halal..
dan.............................
MEREKA HANYA BUAT KERJA yang telah di amahkan oleh pihak atasan.. 

p/s kejadian di gate hadapan sebentar tadi tak sepatutnya berlaku.. tiada ulasan pasal kes tersebut.. dan saya sendiri tak nak ulas panjang-panjang kes tersebut. tapi ingatlah mereka tak bersalah. kes tersebut tidak sepatutnya berlaku lebih-lebih lagi kita sebagai seorang bakal guru.. mereka hanya buat kerja..


p/s pak guard.. saya ngin memohon maaf jika ada salah dan silap dengan pak guard..
HIDUP PAK GUARD!


salam.







 

3 comments:

Belang Tarung Habibi said...

kes apa? ada pula bila da cerita separuh, tiba2 x ulas...khuatir akn timbul kekeliruan terutama dlm klngan pembaca. tq.

DaRi PeLaJaR UnTuK PeLaJar said...

xkeliru pun.. pendek kata kalau pak guard tak kasi kita keluar mktb time kuliah kita tak boleh marah dia. bukan salah dia..

DaRi PeLaJaR UnTuK PeLaJar said...

walauapapun belang tarung.. thanks.. bukan sengaja tak nak cerita pasal kes pagi tadi.. sbb bukan yang kes pg tadi je yang marahkan pak guard.. sebelum ni pun ada. biarlah ianya bersifat umum.. asalkan mesej yang hendak di sampaikan jelas.. so.. janganlah kita salahkan pak guard lebih-lebih lagi kalau kita marahkan dia.. mereka hanya buat keje.. jangan sampaikan mereka dipecat kerana tak jalankan tugas semata-sama nak bagi keselesaan kepada kita..