Feature Top (Full Width)

Saturday, November 19, 2011

Bila peperiksaan sudah berakhir, maksudnya..?

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua..

Alhamdulillah, syukur kepada Allah, telah dipermudahkan olehNya segala urusan kita untuk menempuhi pahit getir dugaan pada setiap helaian kertas soalan..
17 November 2011 merupakan tarikh penutup kepada semua sesi peperiksaan akhir semester tahun 2011, walaupun waktu peperiksaan tidak sama.

Apabila berakhirnya peperiksaan, maka itu menandakan akan bermulanya satu lagi episod kehidupan yang baru seperti tahun-tahun yang sebelumnya. Itulah waktu untuk meluangkan waktu bersama keluarga dan itulah waktu untuk merehatkan minda dan fikiran daripada belenggu tugasan yang menimbun.

CUTI !!Kepada semua sahabat-sahabat guru pelatih, gunakanlah waktu cuti kita dengan sebaik-baik pengisian. Seeloknya kita rangka satu jadual khas, apa yang kita perlu buat dan apa yang kita tidak perlu buat ketika cuti nanti.

Sebagai pesanan, kurangkan aktiviti-aktiviti yang tidak berfaedah dan memberi manfaat kepada kita, baik dari segi mental dan fizikal. Banyakkanlah meluangkan masa bersama keluarga, mengimbau kembali kenangan-kenangan indah bersama rakan-rakan ketika di bangku sekolah dulu serta banyakkan aktiviti bersama saudara-mara dan keluarga seperti pergi bercuti, menghadiri majlis-majlis perkahwinan, memperbanyakkan ziarah keluarga-keluarga terdekat serta ziarah kawan-kawan yang sekampus dengan kita.
Selain itu sahabt-sahabat, jangan kita lupa juga tanggungjawab kita sebagai seorang muslim yang baik untuk meluangkan masa menghadiri majlis-majlis ilmu di surau atau masjid yang berhampiran, bersama rakan-rakan dan adik-beradik sendiri. Inilah waktu yang sesuai untuk kita, sebagai seorang guru pelatih untuk membiasakan amalan baik ini bermula dari ahli keluarga kita sendiri, serta membiasakan diri dan merapatkan kembali ukhuwwah bersama jiran tetangga setelah sekian lama tidak pulang ke kampung.