Feature Top (Full Width)

Saturday, July 14, 2012

Duit elaun habis ?

Pokai ! Pokai !
Baru 2 hari elaun masuk duit da habis !


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua :)

Alhamdulillah, syukur kepada Allah yang maha pemurah, dilimpahkan ke atas hamba-hambanya yang sentiasa bersabar dan bersyukur.

Seperti yang kita sedia maklum, elaun bagi guru pelatih PISMP semester 2, 3, 6, 8 dan lain-lain telah dimasukkan. Sebelum itu, beberapa buah IPG lain telah menerimanya terlebih dahulu. Hal ini menyebabkan berlakunya tekanan dan rungutan daripada pihak pelajar seperti yang pernah berlaku tahun-tahun sebelum ini.  

Dari pihak JPP sendiri, perkara ini adalah perkara biasa yang pasti akan berlaku dan kami telah bersedia sebelum perkara-perkara yang tidak diingini berlaku. 

Hal ini sebenarnya perlu diperjelaskan kepada semua, supaya semua pihak tahu dan faham bagaimana aliran dan pengagihan kemasukan kewangan itu disalurkan kepada pelajar. Oleh kerana tidak memahami situasi dan keadaan sebenar, banyak pihak yang secara membuta tuli membuat tindakan yang sangat tidak profesional dan tidak menunjukkan ciri-ciri yang selayaknya ada pada seorang yang bergelar pendidik melalui kata-kata kesat dan kurang sopan.

Adalah sangat merisaukan sekiranya perkara ini berlaku kepada pendidik-pendidik yang akan mendidik anak-anak kita nanti.

Rakan-rakan semua,
Meminta dengan baik sopan itu tidak susah, berbahasa dengan tutur bicara yang elok tidaklah payah.
Kenapa perlu mendabik dada secara emosional tanpa dipandu dengan akal yang sihat dan waras semahunya menyalahkan pihak-pihak yang lain, kononnya tidak telus, tidak menjalankan tugas dengan baik dan sebagainya, walhal yang bercakap itu tidak tahu dan faham akan perkara yang sebenarnya.

Alhamdulillah, tiada sebarang ketegangan yang berlaku, kerana dari pihak JPP sendiri menganggap hal ini adalah perkara biasa yang pastinya akan berlaku selagi mana tiada penjelasan yang khusus untuk hal tersebut.

Apa yang dikesalkan ialah, apabilah elaun sudah diterima, wang tersebut tidak digunakan sebaiknya secara total sepertimana yang diwartakan. Ramai antara kita yang seringkali membuat rungutan apabila dituntut untuk membayar yuran, membeli buku yang disarankan oleh pensyarah, barangan kelengkapan untuk subjek pengkhususan terlalu mahal dan sebagainya, padahal wang yang diterima itu adalah diwartakan untuk hal-hal yang berkenaan.

Tetapi apa yang berlaku, wang tersebut dibelanjakan sewenangnya untuk memenuhi tuntutan kehendak semahunya, tanpa memikirkan tentang keperluan.

Wang elaun yang diperolehi lebih banyak digunakan untuk membeli alat telekomunikasi yang canggih mencecah ribuan ringgit, sedangkan masih ada yang lebih murah daripada itu, menghabiskan wang ringgit untuk aktiviti yang tidak bermanfaat dan sebagainya.

Hal ini sangat mengecewakan, kerana apabila kehabisan wang, pandai pula merungut, tapi apabila sudah memiliki wang, tidak diuruskan dengan baik, kemudian menyalahkan orang lain tanpa melihat kepada kelemahan diri sendiri yang tidak profesional dalam menguruskan kewangan sendiri.

Oleh itu, saya menyeru kepada semua rakan-rakan, berfikirlah secara matang khususnya dalam menguruskan perbelanjaan dan kewangan sebagai seorang mahasiswa pendidik dengan profesional.
Janganlah berbelanja mengikut kehendak sendiri tanpa memikirkan yang suatu masa nanti kita akan kesempitan dan kesusahan.

-YDP-

No comments: