Feature Top (Full Width)

Sunday, July 15, 2012

Senamrobik serentak 1Murid 1Sukan 1 Malaysia

Program Senamrobik Serentak 1 Murid 1 Sukan 1 Malaysia tahun 2012 telah pun selesai dijalankan serentak seluruh Malaysia pada hari Selasa (10 Julai 2012) pukul 8 pagi. Senamrobik Serentak 1Murid 1Sukan 1Malaysia sebagai kesinambungan kepada pelaksanaan dasar 1Murid 1Sukan. Senamrobik serentak ini dijangka akan mencatat sejarah dalam Malaysia Book of Records (MBR) sebagai “Largest Simultaneous Participation of School Students In An Aerobic Session”. 


Program ini telah disertai oleh semua guru pelatih, pensyarah, staf dan warga IPG Kampus Ilmu Khas.


Dua rekod pencapaian berkaitan senamrobik sebelum ini yang telah tercatat di dalam  Malaysia Book of Records (MBR) iaitu: 
  •    Largest Children Aerobic Session yang berlangsung di Lumut Perak pada 27 Disember 2003 dan melibatkan penyertaan seramai 8,123 orang.    
  •   Largest  Participation  In  An  Aerobic Session anjuran  Kementerian  Belia  dan Sukan (KBS) pada 15 Jun 2003 yang melibatkan penyertaan seramai 157,574  orang. 

Matlamat  mengadakan  aktiviti  senamrobik  ini  adalah  untuk  melahirkan  generasi  murid  yang  cergas  dan  sihat,  dan  membudayakan  senaman  sebagai  amalan yang rutin sepanjang kehidupan mereka.  Menerusi senamrobik, setiap murid akan  tertarik untuk melakukannya kerana senaman ini dilakukan dengan iringan muzik beserta  dengan gaya senaman yang dapat menyihatkan tubuh badan. Di samping itu, aktiviti  senamrobik  ini  juga  bertujuan  membina  keyakinan  diri  murid  supaya  yakin  melibatkan diri di dalam aktiviti cergas seperti senamrobik dan sukan.   


Senario pada hari Senamrobik 1Murid 1Sukan 1 Malaysia


  
Instructors senamrobik pada hari tersebut.

No comments: