Feature Top (Full Width)

Tuesday, September 13, 2011

Kursus Pra-Perkahwinan Islam 2011

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua .

Jawatankuasa Perwakilan Pelajar IPG Kampus Ilmu Khas ( JPP IPG IK ) dengan kerjasama Kelab Kebajikan dan Sukan Jawi ( Keswi ) menganjurkan Kursus Pra-Perkahwinan Islam bagi tahun 2011 peringkat IPG IK yang akan berlangsung selama 2 hari, iaitu pada 17 September 2011 ( Sabtu ) hingga 18 September 2011 ( Ahad ) bertempat di Auditorium Blok TESL IPG IK.


Dengan bayaran yuran yang agak murah, iaitu hanya RM7o sahaja, penyertaan dibuka dan dihadkan kepada 150 penyertaan sahaja dari kalangan guru pelatih yang berminat untuk menyertai kursus ini. Sudah tentu, di akhir kursus ini, para peserta akan diberikan sijil serta ilmu-ilmu yang sangat bermanfaat, sebagai persediaan untuk menjalani kehidupan berkeluarga kelak.

Dalam kursus ini, sebanyak 12 slot akan dibentangkan oleh 2 orang penceramah yang didatangkan khas dari pihak JAWI sendiri. Oleh yang demikian, setiap peserta wajib untuk hadir dalam kesemua slot dan kehadiran akan diambil untuk memastikan peserta benar-benar layak untuk diberikan sijil.

Adalah diingatkan kepada semua peserta Kursus Pra-Perkahwinan Islam 2011 ini untuk mematuhi segala etika-etika ketika berkursus, termasuklah etika berpakaian. Adalah ditetapkan kepada semua peserta untuk mematuhi etika berikut :

Peserta Lelaki :
- Pakaian Smart Casual ( baju berkolar dan seluar slack )
- Pakaian formal ( Baju kemeja dan seluar slack )
- Wajib berkasut
- Digalakkan memakai kopiah atau songkok

Peserta Perempuan :
- Baju kurung dan kasut bertutup

Para peserta dinasihatkan agar menepati masa dalam setiap slot yang akan diadakan dan bersedia dengan lebih awal sebelum slot bermula untuk melancarkan program serta para peserta dapat berkursus dengan lebih selesa.

Dalam hadis Rasulullah S.A.W yang diriwayatkan oleh Al-Bukhari, baginda bersabda ;

"Perkahwinan itu Sunnahku, sesiapa yang tidak suka kepada Sunnahku, dia bukan daripada kalangan umatku"

Maka dengan itu, tuntutlah ilmu tentang perkahwinan, biar rumahtangga kita semua di masa akan datang menjadi keluarga yang sakinah dan mawaddah, selaras dengan tuntutan syariat Islam serta menghidupkan sunnah junjungan besar kita, Nabi Muhammad SAW. Sesungguhnya menuntut ilmu yang baik itu adalah ibadah dan akan memberikan manfaat kepada si penuntutnya..

Selamat berkursus !

No comments: