Feature Top (Full Width)

Thursday, November 3, 2011

MAJLIS IBADAH QURBAN 1432H


Pada 9 November 2011 ( rabu ), satu majlis ibadah qurban peringkat IPG Kampus Ilmu Khas (IPG IK ) yang akan dijayakan dengan kerjasama seluruh warga IPG IK termasuk pensyarah, pegawai pengurusan, staf, guru pelatih, pegawai kebersihan swasta dan juga pegawai keselamatan.

Program ini mensasarkan penglibatan hampir 1500 orang warga IPG IK termasuk yang bukan muslim. Sebelum menjayakan program ini, pihak staf dan para pensyarah termasuk orang persendirian telah menyumbang untuk mendapatkan lima ekor lembu untuk disembelih pada hari berkenaan.

Beberapa orang petugas khas dijemput dari Masjid Az-Zubair Ibnu Awwam untuk membantu proses penyembelihan agar bertepatan dengan cara dan kaedah yang betul, di samping memberikan tunjuk ajar kepada semua hadirin tentang cara-cara sembelihan yang betul.

Daging sembelihan berkenaan akan disedekahkan kepada penduduk setempat, di flat Seri Melaka, para petugas dari Masjid Az-Zubair Ibnu Awwam, para peserta program (staf,pensyarah dan lain-lain) serta yang selebihnya akan dimasak untuk jamuan pada hari tersebut.

Semua guru pelatih, staf, pegawai-pegawai & seluruh warga IPG IK dijemput hadir untuk sama-sama memeriahkan majlis, terutamanya majlis jamuan yang akan diadakan pada waktu tengahari, selepas selesai aktiviti melapah dan memasak.



Firman Allah Subhanahu wa Ta‘ala:

وَلِكُلِّ أُمَّةٍ جَعَلْنَا مَنسَكاً لِّيَذْكُرُواْ ٱسْمَ ٱللَّهِ عَلَىٰ مَا رَزَقَهُمْ مِّن بَهِيمَةِ ٱلأَنْعَامِ

Maksudnya: “Dan bagi tiap-tiap umat telah kami syari‘atkan ibadat menyembelih korban supaya mereka menyebut nama Allah sebagai bersyukur akan pengurniaanNya kepada mereka daripada binatang-binatang ternak yang disembelih itu”.(Surah al-Hajj: 34)

4 comments:

Shakir Azfar said...

9 November?? Tp mcm mana yg ada exam hari tu? Tak dpt lah kami join?

ابڠ بيکا said...

kalau ada exam, join makan saja pun x apa.

naim said...

nk g makan je la..huhu:)

Shakir Azfar said...

Okeh~ Thanks for that reply.. Saje je nak kepastian.. :)