Feature Top (Full Width)

Tuesday, February 21, 2012

Jalanraya rosak teruk

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
السلام عليكم dan selamat sejahtera kepada semua warga kampus..


[open in new tab untuk paparan foto yang lebih jelas]

Sejak kebelakangan ini, pelbagai pembaharuan serta pembangunan yang telah dilaksanakan di kampus kita, seperti yang kita sedia maklum, Dewan Dato' Razali Ismail yang sebelum ini dikenali dengan nama Dewan Besar IPIK kini dinaik taraf dengan adanya pendingin hawa di dalam kawasan dewan dan juga bilik audio yang lengkap dengan bermacam-macam peralatan, penambahbaikan dari aspek infrastruktur di Kolej Kediaman Aman, penanaman semula rumput di padang, pembinaan kolam mini di hadapan stor sukan, penambahan kubah pada Surau Ta'dib serta yan terbaru sekali ialah penambahan tapak letak kenderaan di hadapan kawasan surau dan Jabatan Sains Sukan.

Fokus utama yang hendak diberi penekanan ialah pada aspek keselamatan para pengguna jalanraya yang melalui pintu masuk belakang kampus, khususnya para pelajar yang tinggal di luar kampus, staff yang mempunyai urusan di luar serta pengguna yang lain.


[open in new tab untuk paparan foto yang lebih jelas]

Hal ini kerana, kemasukan lori yang membawa masuk bekalan tanah untuk menambak kawasan gaung di hadapan Jabatan Sains Sukan dan juga Surau Ta'dib telah menyebabkan kerosakan yang teruk pada struktur sepanjang jalan bermula dari hadapan pintu pagar belakang serta beberapa kerosakan yang kian bertambah di hadapan kawasan surau sangat membimbangkan.

Pembinaan yang bermula lebih kurang beberapa minggu yang lepas kini masih lagi dalam proses yang dianggarkan dalam beberapa bulan untuk siap sepenuhnya.


[open in new tab untuk paparan foto yang lebih jelas]


Dinasihatkan kepada semua pengguna jalanraya yang melalui jalan yang telah rosak itu agar mengurangkan kelajuan, terutama ketika hendak naik ke atas serta turun ke bawah. Untuk pemandu kereta pula, diingatkan agar sebaiknya tidak melalui jalan yang rosak itu, kerana keadaan kerosakan yang sangat teruk tidak mengizinkan untuk kenderaan melepasi pintu pagar belakang, berikutan lubang pada kerosakan itu ditimbus dengan tanah merah yang memburukkan lagi keadaan.

Sekadar peringatan untuk semua, semoga kita sama-sama mendapat manfaat, sesungguhnya Rasulullah SAW telah bersabda;

خَيْرُ النَّاسِ أَنْفَعُهُمْ لِلنَّاسِ

“Sebaik-baik manusia yang memberi manfaat kepada orang lain.”

No comments: