Feature Top (Full Width)

Saturday, January 7, 2012

Amalkan budaya Senyum dan Salam

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
السلام عليكم dan selamat sejahtera kepada semua warga kampus.

Seorang pendidik bukan sahaja dikenali dengan nama panggilan guru,cikgu,ustaz atau ustazah sahaja, tetapi ianya juga dikenali dengan akhlak dan peribadinya yang baik dan terpuji, serta menjadi contoh kepada orang lain, baik kepada anak-anak murid, ibu bapa, rakan sesama pendidik serta masyarakat.

Mewujudkan budaya positif dalam suasana kampus bukanlah satu perkara yang boleh dianggap remeh dan tidak penting, kerana pada hakikatnya, ianya sangat penting dalam mewujudkan pelbagai kesan yang positif dalam sesuatu situasi rutin harian di kampus.
Antara salah satu contoh sikap baik yang boleh dibudayakan dalam membina satu suasana positif di kampus ialah amalan memberikan senyuman serta ucapan salam kepada semua, tidak mengira jawatan, status, kedudukan, malah kepada siapa sahaja sama ada individu tersebut adalah warga kampus kita ataupun pelawat dari luar.

Kita, sebagai seorang bakal pendidik pada masa hadapan perlu membiasakan dan membudayakan amalan ini sejak dari pengajian lagi dan kemudian mengamalkannya di kampus serta di sekolah tempat kita berkhidmat nanti.


Dalam konteks amalan budaya postitif memberi senyum dan salam di kampus, kita sebagai guru pelatih perlu untuk membiasakan diri untuk memberi kedua-dua pemberian yang percuma dan mudah ini kepada sesiapa sahaja, sebagai tanda kita menghormati individu yang menerima pemberian kita itu serta sebagai salah satu cara untuk kita bersosial dengan baik dan mudah sesama komuniti di kampus kita.

Secara tidak langsung, amalan seperti ini dapat memupuk budaya mesra antara guru pelatih bersama seluruh warga kampus, tanpa mengira kedudukan, biarlah kita memberi senyum dan salam ini sebaiknya kepada semua tanpa mengira siapa mereka. Berilah senyum dan salam kepada rakan-rakan, pensyarah, staf sokongan, pegawai-pegawai yang lain seperti pegawai keselamatan, pegawai keceriaan, pelawat yang datang dari luar dan sebagainya.

Dengan wujudnya budaya positif ini di dalam komuniti kampus kita, ianya sedikit sebanyak dapat menggambarkan bahawa guru-guru pelatih dan seluruh warga kampus kita adalah positif dan menunjukkan contoh dan akhlak yang baik di mata orang lain dan sekaligus dapat menaik dan mengharumkan nama IPG Kampus Ilmu Khas khususnya hanya dengan pembudayaan amalan yang seperti ini.

Semoga dengan sedikit peringatan ini dapatlah hendaknya dijadikan amalan dalam kehidupan seharian kita, bukan sahaja di dalam kampus, bahkan turut dijadikan amalan di luar kampus, di rumah kita bersama keluarga dan di mana-mana sahaja, pada bila-bila masa.

Itulah peranan kita sebagai seorang pendidik, memulakan sesuatu yang baik dari bangku sekolah, kemudian yang baik itu dibawa ke luar dan seterusnya diperkembangkan di tengah-tengah kehidupan masyarakat.

Untuk renungan dan penghayatan bersama :

Sabda Nabi Muhammad SAW ,

“Senyum kalian bagi saudaranya adalah sedekah, beramar makruf dan nahi mungkar yang kalian lakukan untuk saudaranya juga sedekah, dan kalian menunjukkan jalan bagi seseorang yang tersesat juga sedekah.”
(HR Tirmizi dan Abu Dzar)

“Tersenyum ketika bertemu saudaramu adalah ibadah.”
(Hadis Riwayat Trimidzi, Ibnu Hibban, dan Baihaqi)

-XPJPP-

No comments: