Feature Top (Full Width)

Tuesday, July 31, 2012

Sejauh manakah kita peduli tentang alam sekitar kita?

Salam Ramadhan~

Apa khabar semua pembaca blog JPP IPGIK? Pernahkah kamu tahu atau terdengar kata-kata ini "kebersihan itu separuh daripada iman".


Semua orang suka persekitaran yang bersih, suka memakai pakaian yang bersih, kalau kasut yang kita suka tiba-tiba kawan terpijak terus melenting sebab kotor, keadaan bilik pon mahu yang bersih, cantik dan sebagainya dan semua orang tak suka kan tandas yang kotor. tapi, adakah kita juga peduli akan alam kita yang semakin kotor, tercemar dengan sampah-sampah yang kita sendiri buang?


“Sesungguhnya Allah s.w.t adalah baik dan menyukai kebaikan; bersih dan menyukai kebersihan, murah hati dan menyukai kemurahan hati; dermawan dan sangat suka kepada kedermawan. Maka bersihkanlah halaman rumahmu dan jangan meniru orang Yahudi” (HR Imam Muslim)

Saya petik kata-kata Wardin Safiyyah dalam laman webnya...

"Kita perlu faham bahawa Allah menciptakan bumi ini untuk kita pelihara! Kita perlu melakukan apa sahaja yang terdaya untuk menjaga dan menguruskannya segala yang nikmat di dunia ini dengan cara yang paling baik dan sistematik mengikut kemampuan kita. Maksud saya ,sekiranya kita ini cuma rakyat biasa, dan cuma mampu untuk mengasingkan sampah maka lakukanlah demikian. Sekurang-kurangnya asingkanlah plastik botol dan kertas di rumah kita. Niatkannya kerana mahu menjaga bumi. Lakukannya kerana Allah. Bagaimana kita boleh secara langsung membantu menjadikan bumi ini lebih bersih? Ianya bermula di rumah kita! Ianya bemula dengan ‘berfikir’ sebelum buang. Ianya bermula dengan mengasingkan sampah. Sifat yang baik ini juga akan InsyaAllah diikut oleh anak-anak kita."
 (http://wardinasafiyyah.com/penulisan/isu-semasa/50-mesti-baca-tolong-baca-peduli)


Jadi, lakukan apa sahaja usaha yang mampu kita buat untuk selamatkan dan menjaga alam sekitar  walaupun usaha itu ringan seperti membuang plastik gula-gula ke dalam tong sampah. Kita sebagai bakal guru perlu menjadi contoh terbaik kepada anak-anak didik kita dalam menjaga kebersihan alam sekitar.


Jika ditinjau tentang kerosakan alam yang dilakukan di zaman kita, maka sedikit sebanyak kita akan sedari bahawa perkara ini tidak boleh dibiarkan berlarutan. Umpamanya, banyak kawasan tadahan air telah dimusnahkan akibat proses meratakan hutan. Sumber bekalan air tawar menjadi tidak menentu. Tanah dan selut yang tidak lagi diikat oleh akar-akar pokok hutan pula mudah terhakis dan dibawa oleh sungai ke muara. Perkara ini sering menyebabkan banjir kilat.Allah menegaskan hal ini melalui firman-Nya yang bermaksud: Telah timbul berbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia; (timbulnya yang demikian) kerana Allah hendak merasakan mereka sebahagian dari balasan perbuatan-perbuatan buruk yang mereka telah lakukan, supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat). (al-Rum: 41).Cara mudah yang kita dapat lakukan untuk kita bersama-sama menjaga alam sekitar ini:

Pertama: Tolonglah ajarkan anak-anak kita untuk TIDAK membuang sampah merata-rata. Dan jika boleh, dimana ada peluang, ajarlah anak kita untuk mengutip sampah disekelilingnya. Saya tahu kadang kala terlalu banyak sampah sampaikan Imran saya mahu kutip SEMUA sampah yang dilihatnya. Biasakan mereka, kalau tak mahu kutip pun JANGANlah membuang sampah.


Kedua: Marilah kita mulakan tanggungjawab untuk mengasingkan sampah. Cuba lihat berapa banyak botol plastik yang kita guna. Dari botol pencuci pinggan , syampu, bekas makanan, botol mineral water dan sebagainya. Tanpa rasa bersalah kita campak saja sampah-sampah ini sekali dengan sampah dapur yang lain sedangkan kita tahu plastik mengambil masa yang sangat lama untuk dilupuskan. Dengan mengasingkan sampah kita sebenarnya menyenangkan kerja orang lain. Bukankah itu juga dikira amal yang baik? Plastik yang kita asingkan InsyaAllah menjimatkan tenaga dan dapat diguna semula. InsyaAllah itu akan dikira amal kebaikan untuk kita.


Ketiga: Marilah kurangkan menggunakan botol mineral! Bawa saja bekas minuman ketika keluar. Jimat duit, pelihara alam!

Keempat: Kurangkan menggunakan bekas styrofoam atau polystyrene. Bawa bekas makanan jika perlu tapau makanan dari gerai. Polystyrene sebenarnya sudah diharamkan di Cina dan US. Kita di sini? Sekali lagi tidak kisah. Sudahlah sangat tidak mesra alam, berbahaya untuk kesihatan. If you are a true Muslim, you will care! Kena cuci pinggan banyak sikit pun tak pelah!


Kelima: Bawa beg kitar semula ketika membeli belah! Prihatinlah. Mari kita tunjukkan kepada semua bahawa orang Islam sebenarnya kisah mengenai alam sekitar!


Kita sayang Alam, Allah sayang Kita”


 p/s: petikan daripada http://wardinasafiyyah.com/penulisan/isu-semasa/50-mesti-baca-tolong-baca-peduli)

No comments: